Skip to main content

‘De zorg is een vergiet’, zeggen we wel eens. De sector heeft een flinke instroom (163.000 in 2020), die helaas grotendeels teniet gedaan wordt door de grote groep medewerkers (122.000 in 2020) die vertrekken. Met ieder vertrek verdwijnt kennis en ervaring, wat om nieuwe investeringen vraagt om het team op peil te houden. Zo kom je nauwelijks toe aan het wegwerken van tekorten. Wat te doen?

Jobsrepublic adviseur Farah Sheikrojan vertelt waarom inzicht in de uitstroom belangrijk is

“Ik kan je alles vertellen over het succesvol werven van nieuwe medewerkers. Ben je op zoek naar grote aantal nieuwe mensen, of heb je hele specifieke vacatures in te vullen? Geen probleem, daar help ik je graag mee! Maar… houd je ook de uitstroom goed in de gaten?

Bij Jobsrepublic zorgen we er met veel plezier voor dat de instroom van nieuwe medewerkers van jouw kandidaten op orde is. Maar staat de achterdeur open en verlies je ieder jaar een flink percentage van je medewerkers, dan zijn we aan het dweilen met de kraan open.”

1. Hoe zit het met werkdruk?

Hoge werkdruk is een combinatie van hoge taakeisen (ik moet erg snel werken, ik heb te weinig tijd voor mijn taken, ik draag veel verantwoordelijkheid) en lage autonomie (ik kan problemen niet zelf oplossen).

Specifiek voor de zorg geldt dat vier op de tien medewerkers de werkdruk ervaart als (veel) te hoog. Het wisselt wat per richting, zo komt sociaal werk er relatief goed vanaf met ‘slechts’ 31% (veel) te hoge werkdruk en scoren de ziekenhuizen en overige medisch-specialistische zorg het slechtst (44%).

Bron: CBS dashboard Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn

Een aantal kerncijfers op dit thema:

 • Vier op de tien medewerkers ervaart vaak of altijd een (veel) te hoge werkdruk. Denk aan vaak of altijd erg snel werken (32%), vaak of altijd heel veel doen (45%) en een werkplek die vaak of altijd hectisch is (40%).
 • Een hoge werkdruk brengt psychische vermoeidheid met zich mee. Zo vindt 27% van de zorgmedewerkers het werk emotioneel zwaar. 15% voelt zich opgebrand, 19% is vermoeid als zij ’s ochtends opstaan om te gaan werken. Duidelijke ingrediënten voor uitstroom of uitval.
 • Slechts 21% van de medewerkers in de zorg vindt dat zij voldoende tijd hebben voor hun werkzaamheden. Ofwel: vier van de vijf medewerkers hebben een chronisch tekort aan tijd in hun werk.

2. Wat weten wij hiervan?

Bij Jobsrepublic zetten we alles op alles om jouw organisatie en voorál je medewerkers goed te leren kennen. We willen weten wat hen drijft, wat zij mooi vinden aan hun vak, waarom ze het harde werken in de zorg wél de moeite waard vinden, waarom zij al jaren voor jouw organisatie werken en daar absoluut niet over twijfelen. Zo vinden we uit hoe en waar we nieuwe medewerkers kunnen werven. 

Waarom draaien we die werkwijze niet eens om? Je kunt deze tactiek ook toepassen op je uitstroom. Waarom vertrekken deze mensen? Waarom verlaten ze jouw organisatie, of misschien zelfs de sector? Wat zou voor hen het verschil gemaakt hebben, wat kun je doen om ervoor te zorgen dat hun collega’s andere keuzes maken? Welke wijzigingen heeft de organisatie nodig om de uitstroom te beperken? Kun je daar wellicht ook in de instroom al rekening mee houden?

Dit zijn vragen die je misschien niet direct kunt beantwoorden, maar die absoluut een onderzoek waard zijn. Voor instroom werkt het, dat zien we zelf duidelijk in de dagelijkse praktijk.

3. Besteed aandacht aan autonomie en regeldruk

Snel werken, weinig tijd en veel verantwoordelijkheid zullen altijd bij de zorg horen, dat weten we. De oplossing zit ‘m dan ook deels in autonomie. Geef medewerkers de tools, de mogelijkheden en het vertrouwen om zaken op te lossen. Zorg ervoor dat er voldoende mensen beschikbaar zijn voor het te verzetten werk. Moeten mensen consequent erg snel werken of extra taken op zich nemen? Dan zijn er extra handen nodig. Moeten er veel taken uitgevoerd worden waar mensen het nut niet van inzien? Kijk kritisch naar de werkprocessen en schrap onnodige taken. Zorg dat de taken die wél uitgevoerd moeten worden, ook voor iedereen duidelijk zijn. Investeer in begrip van en inzicht in processen.

Een mooi voorbeeld hiervan is de schrap- en snapsessies die kennisorganisatie Vilans aanbiedt aan zorgteams van verpleeghuizen, wijkverpleging en gehandicaptenzorg om de regeldruk in hun organisatie in kaart te brengen en aan te pakken. Dit doen ze met behulp van de toolkit Minder papier, meer tijd voor de zorg, die je zelf ook kunt inzetten. Een handige tool voor meer inzicht en begrip.

Ben je benieuwd waarom wij ervan overtuigd zijn dat onze filosofie voor de instroom óók werkt voor het beperken van de uitstroom? Simpel: we zien dat bij onze opdrachtgevers regelmatig gebeuren als een soort neveneffect. Door rake campagnes zien ook de huidige werknemers opeens weer waar ze het allemaal voor doen. Zo ook bij de campagne die we voor topklinisch ziekenhuis ETZ mochten maken:

 “Wat we niet hadden bedacht is hoe sterk de creatie van de campagne zou bijdragen aan de interne trots. Jobsrepublic heeft met een heel gestructureerde aanpak medewerkers betrokken bij het totstandkomen van ons verhaal naar de buitenwereld. Door de positieve aanpak zagen onze medewerkers opeens weer hoe mooi hun werk is en welke waarde ze toevoegen voor het ziekenhuis en de patiënten. Mede door de interne werking van de campagne werd de uitstroom op de afdelingen volledig gestopt.

Corina Eijgelsheim, voorzitter van de taskforce Acute As van het ETZ

Meer lezen? Bekijk onze case voor topklinisch ziekenhuis ETZ

Bovenstaande cijfers en nog veel meer relevante data over o.a. autonomie, ontwikkeling, beloning en de balans tussen werk en privé vind je terug bij het CBS: Tevredenheid en psychosociale arbeidsbelasting. Ook het CBS Dasboard Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn geeft waardevolle informatie over actuele cijfers en ontwikkelingen wat betreft in- en uitstroom, verzuim en arbeidsomstandigheden. Deze data is een belangrijke bron van informatie, die je kunt vergelijken met interne cijfers. Andere interessante bronnen op dit gebied:

Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden 2020 van TNO en CBS

Tijd voor succes?

Meteen in gesprek met een van onze adviseurs? Neem contact op via 020 261 12 62 of plan een afspraak in. We denken graag met je mee!

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

  Jobsrepublic 2021

  Vul hier je gegevens in en de link naar de vacature, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

   Download de inspiratiesheet

   Abonneer je op onze mailinglist met recruitment tips en ontvang direct de inspiratiesheet Secrets of Hyper Targeting.

    Leer van de awardwinnende succesformule Hyper Targeting

    Abonneer je op onze mailinglist en ontvang onmisbare learnings en tips voor succesvolle recruitment en werving. Je ontvangt dan direct de inspiratiesheet “Verleid en overtuig je droomkandidaat met Hyper Targeting”

     Word de meest gewilde zorgwerkgever in jouw regio

     Abonneer je op onze mailinglist met recruitment tips voor zorginstellingen, en ontvang direct de Ínspiratie-sheet hyper targeting in de zorg.