Hoe topklinisch ziekenhuis ETZ zorgprofessionals verleidt op een extreem gespannen arbeidsmarkt

Het ETZ ziekenhuis heeft op een enorm uitdagende arbeidsmarkt weer grip gekregen op de instroom van schaarse zorgprofessionals. Met een doorlopende campagne is ETZ altijd top-of-mind bij haar doelgroepen en is de werving voorspelbaar geworden.

Een levensbedreigend tekort

Wat doe je als de continuïteit van het grootste Level 1 Traumacentrum van Nederland in gevaar komt door een tekort aan personeel? Als de collega’s dusdanig onder druk komen te staan, dat de uitval en het verloop groter is dan dat je nieuwe medewerkers kunt aantrekken? Bij ETZ ging het om een tekort aan SEH, CCU en IC-verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten voor de acute as van het ziekenhuis.

Onvoldoende beschikbaar personeel betekent bijvoorbeeld dat ambulances met verkeersslachtoffers in kritieke fase naar andere delen van het land moeten worden vervoerd. Door het personeelstekort dreigde sluitingen van operatiekamers en het gedwongen terugschroeven van de capaciteit. Hierdoor zou ETZ haar cruciale regionale rol in de traumazorg onvoldoende kunnen waarmaken en zou de instroom van patiënten afnemen, met nadelige gevolgen voor het handhaven van de ambities van ETZ voor patiëntenzorg op het hoogste niveau.

Een nieuwe manier van werven

Wanneer het erop begint te lijken dat je niet meer voor je patiënten kunt zorgen en je ambities niet gerealiseerd kunnen worden, dan haal je alles uit de kast. Voor ETZ betekende dit een nieuwe manier van werven. Door te lang oude wervingsmethodes te gebruiken was er een levensbedreigend tekort aan geschikt personeel ontstaan. Een nieuwe manier van werven moest de toestroom aan gespecialiseerde verpleegkundigen nieuw leven inblazen.

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Sector

Gezondheidszorg

Looptijd

2019 – nu

34657

Mensen Bereikt

18412

Pagina Bezoekers

27

Gekwalificeerde meelopers

16

Hires

Veranderen. Vinden. Verleiden.

Het team snakte naar ademruimte, de druk was te hoog. Werkgever ETZ zag in dat er snel wat moest veranderen en besloot voor hun werving de handen ineen te slaan met Jobsrepublic. Om kandidaten te vinden die echt bij de organisatie en het team passen, en hen ook te kunnen verleiden, was een nieuwe aanpak nodig. Ze onderzochten wat die ideale kandidaat drijft, waar zijn of haar passie ligt en hoe deze kandidaten zich laten verleiden hun huidige werkgever te verlaten. Die uitkomst bleek allesbepalend in het aantrekken van nieuwe collega’s.

Voorzichtig ademhalen

Het verschil zat ‘m in het zeer specifiek in kaart brengen en benaderen van die droomkandidaat. Nu ETZ wist waar ze een kandidaat konden vinden en hoe deze werd verleid, werd woord bij daad gevoegd. Alle kennis werd vertaald naar een aantrekkelijke en overtuigende hyper targeted recruitmentcampagne op social media. Met een pasklare strategie bereikte Jobsrepublic een grote groep geschikte kandidaten. Enkele dagen nadat de campagne live ging, volgden de eerste sollicitaties. De kandidaten bleken meer dan geschikt, de wervingsprocedures werden gestart en het team van ETZ kon voorzichtig ademhalen. 

Instroom op orde, uitstroom gestopt

Door de inzet van de hyper targeted campagne heeft het ETZ haar arbeidsmarktpositie in enkele maanden drastisch bijgesteld en verbeterd. Niet alleen is de instroom na moeizame jaren weer op gang gekomen, maar ook de uitstroom is een halt toegeroepen. “Wat we niet hadden bedacht is hoe sterk de creatie van de campagne zou bijdragen aan de interne trots” zegt Corina Eijgelsheim, voorzitter van de taskforce Acute As van het ETZ. “Jobsrepublic heeft met een heel gestructureerde aanpak medewerkers betrokken bij het totstandkomen van ons verhaal naar de buitenwereld. Door de positieve aanpak zagen onze medewerkers opeens weer hoe mooi hun werk is en welke waarde ze toevoegen voor het ziekenhuis en de patiënten”.

Mede door de interne werking van de campagne werd de uitstroom op de afdelingen vrijwel volledig gestopt. Bovendien bleek de kwaliteit van de nieuwe kandidaten veel hoger dan ETZ gewend was van de eerdere wervingsmethodes. Van de 63 gekwalificeerde kandidaten die in de eerste fase van de campagne reageerden, werden er direct 23 uitgenodigd om een dag mee te lopen. Na strenge selectie zijn er 17 kandidaten aangenomen als gespecialiseerd verpleegkundige, operatie-assistent of anasthesie-medewerker.

ETZ campagne pages - personas

Duurzame samenwerking

ETZ heeft na de pilotfase de samenwerking verlengd en er voor gekozen om ook voor andere schaarse profielen zoals artsen de campagnekracht van Jobsrepublic in te zetten. Door de grote hoeveelheid data die inmiddels is verzameld beschikt ETZ over een optimale campagnemachine die altijd aan staat. Zo heeft het ziekenhuis grip gekregen op de arbeidsmarkt, en kan er eenvoudig bijgestuurd worden als de behoeften veranderen.

“De samenwerking met Jobsrepublic verloopt heel prettig en soepel. We hebben voortdurend contact met de customer succes specialisten die samen met ons alles doen om de kandidaten voor ons te winnen, ook op de lange termijn.”

Corina EijgelsheimElisabeth Tweesteden Ziekenhuis

Ontdek wat Hyper Targeting voor jou kan doen

Wil je ook net als ETZ grip op je werving? Ontdek dan wat de Hyper Targeting aanpak van Jobsrepublic voor jouw vacatures kan betekenen. Neem contact op met Robert Corvers over het werven van schaarse profielen in de zorg via 06-13 06 28 52 of mail r.corvers@jobsrepublic.nl

Heb je een andere vraag, bel dan 020-2611260 en je krijgt direct een adviseur aan de lijn. Je kunt ons ook per e-mail bereiken op via advies@jobsrepublic.nl

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met de specialist van deze case

Succesverhalen van onze klanten

Krantenbezorgers

DPG

Callcentermedewerkers

Cendris

drie verzorgende lopen pratend door de gang

Verzorgende IG

De Zorggroep

Datacenter beveiligers

Securitas

Ervaren servicemonteurs

PON Equipment

Jeugdzorgwerkers

William Schrikker

Bekijk alle cases