Skip to main content

Werken in de zorg betekent werken met mensen. Dat betekent ook dat je met zorg jouw vacatureteksten moet schrijven. Een makkelijke optelsom, waar het in de praktijk toch wat lastig blijkt te zijn als we kijken naar zorgvacatures. Waar je zorgprofessionals aanspreekt met belevende teksten, stoot je ze af met wollige vacatureteksten vol clichés. Zonde. Dus hoe raak je zorgpersoneel in jouw vacatureteksten?

Gastblog door Nicol Tadema – De Voor van tekstbureau Voor Tekst

Vacatureteksten schrijven is ook mensenwerk

Mensen die werken in de zorg hebben werkelijk een prachtig vak. Hier kan je echt het verschil maken in iemands leven. Hetzelfde geldt voor iemand die werkt in de werving en selectie van zorgpersoneel. Een nieuwe baan is een belangrijke levensverandering, waar je van tevoren de juiste verwachtingen moet creëren. Dat begint al bij de vacaturetekst. Hét arbeidsmarktcommunicatiemiddel om zorgprofessionals voor je te winnen.

Door met aandacht en zorg jouw vacatureteksten te schrijven en je echt te verdiepen in de doelgroep, win jij de harten van deze zorgprofessionals. Ga daarom altijd goed van start met een:

 1. Vacature-intake
  Hier haal je alle informatie binnen over de zorgfunctie. Je legt als het ware de fundering voor het schrijven van jouw vacaturetekst. Tijdens de intake achterhaal je waar het écht over gaat. En neem hier nooit genoegen met clichés. Vraag om voorbeelden om jouw vacaturetekst straks zo belevend mogelijk te maken. Dus wat maakt dit team zo gezellig en informeel? En wat maakt deze baan zo afwisselend?
 2. Persona
  Wie is jouw doelgroep eigenlijk? Of beter gezegd: wie is jouw droomkandidaat voor deze functie? Breng jouw doelgroep letterlijk in beeld met een persona. Dan hoef je straks alleen nog maar jouw vacaturetekst te schrijven alsof je tegen de persona praat.

Zorgvacatures met de juiste tone of voice

Goed, je hebt alle informatie mét concrete voorbeelden. Vervolgens is het tijd om jouw wervende vacaturetekst te schrijven. Vooral bij zorgvacatures gaat het er niet (alleen) om wát je zegt, maar vooral hóé je dit zegt. Dit noemen we ook wel de tone of voice. Want binnen de zorgsector is het natuurlijk belangrijk om bepaalde diploma’s te bezitten, maar het is nóg belangrijker wie de persoon achter dat papiertje is. Hij of zij moet zich herkennen in de vacaturetekst en denken: ‘deze vacature is gewoon voor mij geschreven.’ Dit doe je door:

 • die concrete voorbeelden te verwerken in jouw vacaturetekst
 • duidelijke situaties te beschrijven
 • te vertellen hoe je als zorgprofessional impact maakt in de maatschappij
 • direct bij de introductie de Job Value Proposition te beschrijven.

Tot zover de theorie. Laten we eens kijken naar de praktijk welke vacatureteksten die beleving glashelder neerzetten in hun vacatureteksten.

Werksfeer in details

Natuurlijk wil je als zorgprofessional weten waar je komt te werken. Nog belangrijker: met wíe ga je precies samenwerken? Beschrijf daarom in jouw vacaturetekst hoe de werksfeer is binnen jouw organisatie. Gebruik ook hier concrete voorbeelden om de lezer te laten voelen hoe het in de praktijk is. Want teksten als ‘we hebben een informele werksfeer’ kennen we ondertussen wel en daar worden we niet bepaald warm van. Denk daarom aan teksten als in dit voorbeeld van het St. Antonius Ziekenhuis:

Spreek zorgpersoneel persoonlijk aan

Met de juiste woorden in jouw vacatureteksten raak je de zorgprofessionals. Leg dus letterlijk elk woord op de weegschaal. Neem afscheid van ‘u’ en ‘de organisatie’. Maak het zo persoonlijk mogelijk met woorden als ‘je’, ‘jij’, ‘wij’ en ‘ons’ te gebruiken. Combineer deze persoonlijke aanspreekvorm vervolgens met concrete voorbeelden om er een prettig leesbaar verhaal van te maken. Zo creëer je beleving in jouw vacaturetekst voor zorgpersoneel.

Meer leren over vacatureteksten in de zorg? Meld je gratis aan voor ons webinar ‘Vacatureteksten schrijven voor zorgorganisaties’ op donderdag 24 juni.

Schrijf je in op de mailinglist en ontdek hoe wij andere organisaties zoals die van jou helpen

  Jobsrepublic 2021

  Vul hier je gegevens in en de link naar de vacature, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

   Download de inspiratiesheet

   Abonneer je op onze mailinglist met recruitment tips en ontvang direct de inspiratiesheet Secrets of Hyper Targeting.

    Leer van de awardwinnende succesformule Hyper Targeting

    Abonneer je op onze mailinglist en ontvang onmisbare learnings en tips voor succesvolle recruitment en werving. Je ontvangt dan direct de inspiratiesheet “Verleid en overtuig je droomkandidaat met Hyper Targeting”

     Word de meest gewilde zorgwerkgever in jouw regio

     Abonneer je op onze mailinglist met recruitment tips voor zorginstellingen, en ontvang direct de Ínspiratie-sheet hyper targeting in de zorg.